In 2008 ontvouwden enkele leerkrachten van het Koninklijk Atheneum van Dendermonde hun plannen voor de organisatie van een eerste triatlon in Dendermonde.

In 2009 werd er een extra wedstrijd ingelast voor jongeren (10-14 jaar) om ook hen warm te maken om te sporten. De organisatoren gaan langs in alle (lagere) scholen / klassen die dat wensen om de wedstrijd te promoten.

Het aantal deelnemers en bezoekers van deze wedstrijd nam jaarlijks toe.

In 2012 werd het eerste jubileum gevierd en werd de wedstrijd omgedoopt tot “Ros Beiaardtriatlon”. Van toen af aan kregen ook duatleten de kans om deel te nemen.

De triatlon groeide uit van 60 deelnemers in 2008 tot 370 in 2017. Op hetzelfde moment vindt de opendeurdag van het Atheneum plaats. Op de campus zijn er dan minstens 1000 bezoekers.

Zowel het fietsen als het lopen gaat dwars door het centrum van Dendermonde.

De organisatie kon steeds rekenen op de steun van de stad Dendermonde (logistiek, politie en brandweer) en sinds 2012 kwam er ook een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Sinds 2019 is er een goede samenwerking tussen het Atheneum en Venga voor de organisatie van de Ros Beiaardtriatlon. Venga werkt hiervoor samen met Triatlon Vlaanderen.